Den där Ove, han lockar visst alla till läsning!

Jag får ofta frågan ”Har du nån bok att rekommendera?”, en fråga jag tror fler av mina bokbloggarkollegor där ute i världen ofta får. Mitt problem är att jag alltid blir helt stum och inte kommer på någon, det är som att jag inte litar på att jag läser böcker som andra skulle gilla. Oftast tipsar jag om en bok jag själv inte gillat, men som ”man ska gilla” eller en bok som jag … [mer]

Min minibokcirkel – hur går det?

Tidigare skrev jag om att jag försökt starta en liten bokcirkel med min svägerska och hennes två döttrar, vi skulle läsa Godnatt Mr Tom nu under sommaren och träffas och prata om den. Ja, det har väl gått sådär. Vi har haft ett möte och då hade jag varit nere och kört högläsning för tjejerna innan. Veckan efter hade de inte läst något och nu igår så bestämde vi att vi byter … [mer]

Feel good med Peter Pan-sällskap

Efter att ha läst Peter Pan kändes det rätt att ta och läsa en chick lit/feel good bok med lite anknytning – en sån tur då att jag ”råkade” ha The J.M. Barrie Ladie’s Swimming Society av Barbara J. Zitwer i hyllan då. Arkitekten Joey bor med sin hund Tink i New York. Hon är singel, jobbar jämt och en dag får hon chansen att åka till Cotswold, England, för att restaurera Stanway House … [mer]

A separate peace

John Knowles och hans A separate peace var båda helt okända av mig innan min Wallflowerutmaning , men som junis bok är han/den nu läst. Trots att den påminner lite om Fitzgeralds This side of paradise , som jag till slut gav upp, så är den här mer lättläst, intressant och jag kom igenom den. Den påminner även lite om Julian Barnes A sense of an ending . Boken handlar om två unga … [mer]

Vill du verkligen radera dina gamla förhållanden?

När sommaren kryper fram kommer också mitt sug efter chick lit – vad bättre att läsa då än Alexandra Potter ? När jag gick igenom min hylla senast insåg jag att jag har tre olästa Potter kvar, det jobbiga med favoritförfattare är att jag både vill läsa allt men ändå ha lite kvar… Nu blev det Don’t you forget about me som jag läste. Pga titeln hade jag hela tiden Simple Minds … [mer]

Bok & Bio – The Great Gatsby

Igår anordnade jag och Anna Bok & Bio – alltså var vi ett gäng som var och såg The Great Gatsby och talade om boken (och lite film hann vi med också). Som jag tidigare skrivit är jag inte direkt förtjust i boken, har läst den två gånger varav en gång under litt.vet-studier, men trots analyserande mm har jag inte förstått storheten med boken. Det visade sig att jag inte var den enda … [mer]

Lustfylld läsning?

Nu börjar sommarlov för barn och snart sommarledigt för alla mina lärarkollegor runt om i landet. Trots att jag varit hemma i snart 8 månader (2 sjukskriven och 6 med bebis) så känns det som att det är nu jag ska få semester jag med. Kan vara för att jag ÄNTLIGEN ska få lite avslastning och egentid då Grefven ska vara hemma lite han med. Men men, då måste man ju hitta på något. … [mer]

Hellre Haag än Graaf

För några år sedan läste jag Magdalena Graafs bok Det ska bli ett sant nöje att döda dig – inte direkt munter läsning, men stark och intressant. När nu fick se hennes nya, Mitt perfekta liv , så blev jag sugen, och som jag skrivit tidigare så blev den ett spontanköp häromdagen. Boken är en blandning av bitar ur vad som hänt henne de senaste åren – hjärnblödning, nytt … [mer]

En annan John Hall hade kanske lockat…

Under våren har jag bekantat mig med Sophie Elkans roman John Hall – tack vare Anna och Linda som startade Göteborg Läser . Jag valde att ladda ned den på datorn i originalspråk (dvs gammalsvenska – fylld med franska låneord) och läsa på datorn när jag ammade. Det kan vara det som gjorde den trög och jobbig. Det kan också vara att den behandlar historia – något jag vill gilla och … [mer]

Kan allt förklaras med en nypa salt?

På Bokmässan i höstas besökte jag Pia Printz monter och köpte ett gäng böcker, bl.a. En nypa salt av Maria Goodin. Nu äntligen har den blivit läst och wow – annorlunda, rolig och sorglig samtidigt. Det var med tårar i ögonen jag läste om Meg och hennes döende mamma. Meg, som hela livet blivit itutad att hon föddes i en kastrull, att spaghetti växer i balkonglådan och alla hennes … [mer]

Sista träffen med Göteborg Läser

Igår var sista träffen med Göteborg Läser – för i år iaf. Det tala redan om fortsättning nästa år, eller ev till hösten, läste jag hos Linda. Ett stort tack till Anna och Linda som orkat dra igång och hållt i detta – jag hade aldrig läst eller känt till John Hall om inte det här blivit till. Som nybliven lantismamma är det dessutom väldigt skönt att få komma ut, träffa vuxna … [mer]

Desperat hemmafru – ingen hit

När chick lit-suget nu kom igång så starkt letade jag i mina hyllor efter något trevligt att läsa och valet föll på daisy Waughs The desperate diary of a country housewife. Den har stått i hyllan några år och bara titeln gjorde att jag kände att den borde passa bra just nu när jag själv är en desperate country houswife. Nja. Jag vet inte riktigt. Enda likheten var att hon som … [mer]

Sammanfattning maj

En ganska trög läsmånad – mycket annat har fått ta upp tiden, men det blev lite böcker till slut iaf:  Den osannolika strippan – Diablo Cody  Än en gång – Diane Keaton  a grown-up kind of pretty – Joshilyn Jackson  Döden och pingvinen – Andrej Kurkov  fiskar ändrar riktning i kallt vatten – Pierre Szalowski Tell the wolves I'm home – Carol Rifka Brunt  Bäst: fiskar ändrar … [mer]

Den osannolika strippan

Jag har inte sett filmen Juno, men när Diablo Cody vann en Oscar för den så vet jag att jag reagerade på hur cool hon såg ut och att påannonserarna nämnde att hon varit strippa. Inte för att jag borde bry mig så mycket, men en dag hittade jag sedan hennes självbiografi, Den osannolika strippan , på KFUM second hand och köpte med den hem. Den har stått i hyllan ett tag och igår … [mer]

En fin memoar till mamma

Det är lite synd att jag läste Diane Keatons memoarer Än en gång precis när Mors Dag varit – annars hade jag tipsat er alla samt köpt den till min mamma. Jag har länge gillat Diane, förmodligen för att min mamma gör det, och har sett flera av hennes filmer. När vi nu i Bokmaskarna valde att fokusera på memoarer/biografier så föll mitt val på hennes. Det här är inte bara hennes … [mer]

Familjedrama i tre generationer

När jag var på bibblan för ett tag sedan fastnade jag för en vacker framsida och boken a grown-up kind of pretty av Joshilyn Jackson fick följa med mig hem. Väl hemma såg jag att jag precis köpt en av hennes andra böcker, Gods in Alabama (forfarande oläst). Boken handlar om tre generationer Slocumb; Mosey, hennes mamma Liza och hennes mormor Big. Flickorna Slocumb verkar leva med en … [mer]

Orka läsa

Det är förkylningstider hos fam E och man skulle kunna tro att det ger mer lästid, vilket det iofs gör, men tyvärr vill ett snortjockt huvud hellre förlusta sig med chick flicks och Vänner-boxen. Maj blir en låg läsmånad… … [mer]

Vem är pingvinen?

Senast i Bokbubblarna så läste vi den lagom absurda boken Döden och pingvinen av Andrej Kurkov. Jag har spanat på den här boken flera gånger, förmodligen pga titel och utsida så jag såg fram emot att läsa den. Snabbläst, korta, enkla kapitel och en konstig historia som inte riktigt går att lista ut. När vi träffades för att diskutera den visade det sig att vi hade flera tolkningar … [mer]

Litterära resor

Kungsbacka-Posten (14/5-13) skriver om resor i litterära fotspår. Jag skulle inte ha något emot att göra en resa i Austens fotspår – jag tänker hav, afternoon tea och vackra trädgårdar. Vart skulle du vilja resa? … [mer]

Små, snygga pockethyllor

Så glad jag blev när jag på IKEA hittade dessa käcka dvd- och cdhyllor som de hade satt pocketböcker i –  endast 50:-/st dessutom. I min läshörna fanns det bara plats för en vägg med bokhylla men de här små hyllorna får plats lite här och där så det blev några stycken som fick följa med hem. Fungerar både stående och liggande. … [mer]

Tegelstenstaggad

Anna taggade mig i en tegelstensutmaning där man ska hitta de fem tjockaste lästa böckerna i sin bokhylla samt de två tjockaste olästa . Efter detta så taggar man fem andra. Jag trodde det skulle vara lättare att hitta tvärtom eftersom jag ger bort de flesta böcker när jag läst dem – men det visade sig att jag hade några kvar.  De fem lästa: * Jane Eyre av Charlotte Brontë 546s * … [mer]

En kväll i Frankrikes tecken

Igår bjöd och Bokia i Lerum in till en härlig Fransk Afton. Jag, Anna och Linda var där och smakade Maria Zihammous goda smakbitar från kokboken Fransk bistro samt lyssnade på Helén från som presenterade några utav förlagets böcker. Väldigt trevligt att träffa lite andra bokbloggare, lyssna på föredrag om mat, böcker och Frankrike – men också att vara tillbaka i Lerum centrum. … [mer]

Fiskarna simmar i vattnet

Nu ska ni få ett riktigt fintips från mig (och ): Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski. En liten pojke får veta att hans föräldrar ska separera så han ber himlen om hjälp. Dagen efter börjar det regna is och alla i hela Quebec påverkas. Skolor stängs, strömmen försvinner i flera hus och folk blir nedkylda och förändras. I allt detta formas nya vänskaper då … [mer]

Den där med vargarna

För ett tag sedan så läste ”alla i boblmaf” Carol Rifka Brunts Tell the wolves I’m home * och nu kan jag också joina hyllningskören. Ja, för det är en bra bok. En fin och jobbig familjeskildring – vi får följa 14-åriga June och hennes familj i spillrorna av hennes morbror/bästa vän, Finns, död. Då den här berättelsen utspelas under 80-talet så är det skamligt och skämmigt att … [mer]

Inspirerande pruttbok

Igår bestämde jag att nu ska det börjas läsas högt för Lill-Grefvinnan varje kväll. Nattning består oftast av ny blöja, pyjamas och suga på tuttarna tills hon somnar (runt kl. 22) men nu ska också lite bokläsning in däremellan – eller som jag uttryckte det: ”Pappa ska läsa högt mellan tuttarna”. Boken som valdes igår blev den lite småroliga En liten prutt av M. och P. Lemaître … [mer]

Kungsbacka byter böcker den 16e maj

Jag och Lill-Grefvinnan tar med oss grannen och hennes dotter och byter böcker inne på Fyren i Kungsbacka när det, den 16e maj, är dags för den stora Bokbytardagen. Jag har massvis att byta bort, frågan är bara vilka Lill-Grefvinnan ska byta bort – hon har ju inte ens börjat titta i sina böcker … [mer]

Bokhyllebingo

För ett tag sedan hittade jag detta Bokhyllebingo hos Andréa . Nu har jag äntligen lyckats ta tag i att fota min ”bingohylla”. Hitta den äldsta boken i din bokhylla Hitta en bok med en tjej på omslaget Hitta en bok med en manlig protagonist Hitta en bok som utspelar sig i en tidig tidsperiod Hitta en inbunden bok utan sitt omslag Hitta en bok med illustrationer Hitta en bok med bara ord på … [mer]

Sammanfattning april

Den här månaden blev det ”bara” sex st böcker – men också 100+ avsnitt av The Lizzie Bennet diaries :p Ingen bra läsmånad – kom igen nu maj! Peter Pan – J. M. Barrie allt jag önskar mig – Grégoire Delacourt Heja, Heja! – Martina Haag Y is for Yorick – Jennifer Adams Mio min Mio – Astrid Lindgren Drömhjärta – Cecilia Samartin  Bäst: Y is for Yorick Sämst: Mio min Mio Roligast: Heja, … [mer]

Vad är så bra med Peter Pan?

Aprildelen av min Wallflowerutmaning gick sådär, måste jag säga. Tanken var att jag skulle läsa This side of Paradise och Peter Pan, men endast den senare blev läst, och det var i sista sekunden. Dock har jag löst problemet – nu i maj ska egentligen Fitzgeralds The Great Gatsby läsas men den läste jag ganska nyss så jag läser hans This side of Paradise nu istället. Peter Pan då, av … [mer]

Bibliotekslån – nu ska jag också läsa #ttwih

Gårdagens biblioteksbesök gav rätt bra utdelning: Till Bokmaskarna; Än en gång (Diane Keatons biografi). Till Wallflowerutmaningen; Peter Pan och This side of paradise . Nöjesläsning; a grown-up kind of pretty och den mycket omtalade Tell the wolves I’m home . … [mer]

Regn stoppar inte Göteborgarna som läser

Igår var vi och trotsade regnet och gick en stadsrunda i Sophie Elkan och John Halls fotspår ihop med Göteborg läser. Jag hade tagit med mig min lilla familj och, som Marcus så fint sa, ”Dottern hade bästa dealen” då hon låg i vagnen med regnskydd över sig. Trots regn var det mycket trevligt att vandra runt och se på Gbg med nya, litterära ögon. Grefven fick lära sig lite om … [mer]

Göteborg läser och stadsvandrar ikväll

Idag är det dags för stadspromenad med Göteborg läser och jag tycker att det är ett utmärkt tillfälle för Grefven och Lill-Grefvinnan att följa med och lära sig lite kulturhistoria. Ska bara se till att läsa färdigt del 2 av John … [mer]

Spansk afton

Imorgon är det Världsbokdagen (och Shakespeares födelse- dödsdag) och jag ska, tillsammans med Enligt O , till Spansk afton hos Partille bokhandel . Det här blir mitt första och sista event hos dem eftersom de tyvärr ska lägga ned. Jag ser iaf fram emot tapas, böcker och trevligt … [mer]

Det går trögt nu…

Ja, nu är det slut på nöjesläsandet och jag försöker ta tag i att läsa John Hall till Göteborg läser – möte nu på onsdag, och så ska jag läsa Fitzgerald och Peter Pan till min Wallflowerutmaning . Detta samtidigt som Lill-Grefvinnan börjat sova hela natten och därför inte vill sova på dagen. Lite svårt att få ihop tid och lust då. Funderar på om jag ska skippa F. Scott … [mer]

Lämna något kvar att önska

Jag har läst så mycket positivt om Grégoire Delacourts allt jag önskar mig att jag blivit riktigt sugen på den. Egentligen var jag sugen på den redan innan – framsidan är riktigt inbjudande med sina härliga färger och, trots att jag inte kan sy, de fina trådrullarna. Jag såg fram emot att njuta av denna mysiga lilla pärla, en riktig feel good. Trodde jag. Jag blev överraskad. Boken … [mer]

Löpningspepp med Haag m.fl.

När Lill-Grefvinnan blev två månader började jag jogga igen* – efter ungefär ett års uppehåll (var liksom tvungen att pausa eftersom jag svällde upp som en vattenballong under graviditeten). Jag ser inte mig själv som en joggare egentligen – jag brukar få ett ryck och sätta igång runt jul och håller ut till maj/juni nånting för att sedan sluta springa under sommar och höst och … [mer]

Mio min Mio

Igår hade vi möte med Bokmaskarna och pratade av Astrid Lindgren. Eller ja, pratade och pratade, vi hade bestämt att ha frukostmöte och att alla kunde ta med sina barn. Allt som allt var vi sex vuxna och sju barn mellan 4 mån-7 år. Spännande! Mio min Mio Jag är inte så hemma i Lindgrens värld som man skulle kunna tro – visst känner jag till hennes kända böcker och kan historierna … [mer]

Bokomatens tidskriftsenkät

Bokomaten har plitat ihop en tidskriftsenkät – klart jag svarar. Prenumererar du på eller läser regelbundet: Books & Dreams? Läser DNs boklördag? Nej Skriva? Nej Litteraturmagazinet? Nej Vi? Nej Vi föräldrar? Läser ibland Vi Läser? Nej Vi i villa? Bläddrar i Tag ställning! Damernas värld eller Arena? Damernas har jag läst, aldrig den andra Elle Interiör eller Elle Mat & Vin? … [mer]

Snabbläsarklubben nästa?

Idag har jag läst tre böcker. Eller, ja, nästan iaf. Igår kväll påbörjade jag Mio min Mio men orkade bara ca 30 sidor och imorse läste jag färdigt den. Jag läste de sista sidorna (kanske 10) i Y is for Yorick och jag läste hela Martina Haags Heja heja . Jag är mycket nöjd med denna läsdag … [mer]

Hamlet vid matbordet

För någon vecka sedan hade jag hemma mina föräldrar och min mormor på middag. Vi sitter vid middagsbordet och äter och Lill-Grefvinnan börjar bli trött så jag säger: ”Åh, ska du sova eller inte sova?” Mamma och mormor säger då i kör: Att sova, sova! Kanske också drömma? Se, däri ligger knuten! — Ty i döden — Vad drömmar i den sömnen månde komma, När stoftets tunga skrud … [mer]

Enkel Shakespeare – Y is for Yorick

Efter att ha fått tips om Jennifer Adams underbara klassikerpekböcker så hittade jag hennes ABC-bok för vuxna. Med Shakespearekaraktärer. Självklart köpte jag den och nu har den blivit läst. Som den Shakespearenörd jag är så älskar jag såklart boken. Y is for Yorick – helt underbar! Upplägget är enkelt – varje bokstav i alfabetet representeras av en (eller flera) av Shakespeares … [mer]

Drömhjärta

Imorgon ska Bokbubblarna träffas och diskutera Cecilia Samartins Drömhjärta . Jag har tidigare läst Señor Peregrino och tyckte mycket om den så det skulle bli intressant att läsa mer av Samartin. Drömhjärta handlar om Nora och Alicia – två kusiner som lever i revolutionens Kuba. Nora känner att hon alltid hamnar i skuggan av sin otroligt vackra kusin. Deras Kuba blir snart ett helt … [mer]

Sammanfattning mars

Oj oj, hela åtta böcker blev lästa i mars – det tar sig! The perks of being a wallflower – Stephen Chbosky Twitterature – Alexander Aciman & Emmett Rensin The Meryl Streep movie club – Mia March Alice’s adventure in Wonderland – Lewis Carroll Alice i spegellandet – Lewis Carroll Var blev du av Bernadette – Maria Semple To kill a Mockingbird – Harper Lee Fånge i hundpalatset – Martina Haag  … [mer]

Amningsroande läsning

På påskdagen passade jag på att läsa Martina Haags Fånge i hundpalatset när jag ändå satt och ammade – så har jag läst om hennes krönikesamlingar. Precis som de förra så skrattar jag mig igenom så att Lill-Grefvinnan guppar och blir helt snurrig. Martina har ett sätt att skriva så jag kan skratta och känna igen mig fastän jag inte har fyra barn, två galna hundar och gigantiska … [mer]

Wallflowerutmaningen: Marsboken

Då har jag äntligen fått läst To kill a Mockingbird av Harper Lee. Jag är glad att Wallflower-Charlies lärare gav honom denna så jag kunde utmana mig att läsa den (hrm… ska det verkligen behövas en egen utmaning för att läsa de böcker man vill läsa?). En del av utmaningsläsandet ska bli att fundera över varför charlie fick just dessa böcker att läsa… To kill a Mockingbird … [mer]

Var blev du av Bernadette

För ett tag sedan gick jag med i Booked och för några veckor sedan lyckades jag äntligen bli en av dem som fångade en bok. Låt mig säga att jag var hooked redan när jag såg omslaget – det är precis ett sådant som fångar min uppmärksamhet – massvis med färg! Var blev du av Bernadette av Maria Semple är en snurrig berättelse som berättas via mail, brev, lappar osv genom dottern … [mer]

Ett snurrigt besök i Underlandet

Länge har jag velat läsa Alice i Underlande t och fortsättningen Alice i Spegellandet av Lewis Carroll – hittade dem i bokhyllan här hemma, köpte dem år 2000. Nu är de äntligen lästa och ja… vad ska jag skriva egentligen. Kanske inte den bästa berättelsen att försöka hänga med i när man har amningshjärna och en bebis som vill ha uppmärksamhet. Boken är snurrig som bara den och … [mer]

Kommer snart…

Jag har tre utlästa böcker som ligger och väntar på att skrivas ned här, tyvärr är det så att de stunder då Lill-Grefvinnan sover har jag inte orkat blogga, har ju ett hem att se om också… Men men, det kommer. Håll utkik, förhoppningsvis skriver jag något ikväll. Ska också ta tag i att läsa första boken i min Wallflowerutmaning innan mars är slut. To kill a mockinbird står … [mer]

Kaosutmaning

Hittade en rolig utmaning hos Cinnamonbooks som jag tänkte jag skulle hoppa på. Den kallas The chaos challenge och har 35 punkter – för att ”få godkänt” ska du klara av 20. Du väljer själv när du börjar och slutar – jag tänker att det blir en årsutmaning för 2013. Då ska vi se vad vi kan kryssa av redan nu… 1. Läs en bok vars originaltitel är på svenska. En man som heter Ove – … [mer]

Det började så oskyldigt med diskbänken

Läser på ett antal bloggar att det är Världspoesidagen idag. Jag läser inte mycket lyrik men Solja Krapus dikter tycker jag är härliga – särskilt när hon läser dem själv. Är det det här som kallas ”diskbänkspoesi”? P.s. Önskar jag kunde börja så här oskyldigt med diskbänken, det enda som påbörjas här är chokladkakor… … [mer]